כשאני מתבונן לאחור על המסע שעברתי עם מאות מטופלים שהתמודדו עם אגרנות כפייתית, אני יכול לומר בביטחון שאחד המפתחות המרכזיים להצלחה ארוכת טווח הוא בניית ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות. שוב ושוב, ראיתי איך המטופלים שהצליחו לפתח אמונה עמוקה ביכולות שלהם ובזכותם לחיים מספקים – הם גם אלה שהצליחו לשחרר את האחיזה באגרנות ולבנות מציאות חדשה ומעצימה.
אז מה זה בעצם "ביטחון עצמי"? מבחינתי, זו ההכרה הפנימית של האדם בערך הייחודי שלו, ביכולות ובכוחות שטמונים בו, ובזכותו הבסיסית לקחת מקום, לבטא את עצמו ולהגשים את הפוטנציאל שלו. זו האמונה שהוא מסוגל להתמודד עם אתגרים, לממש מטרות ולקבל החלטות בריאות עבור עצמו. עבור רבים מהמטופלים שלי, שהאגרנות והבעיות הנלוות שחקו את הדימוי העצמי שלהם במשך שנים – בניית ביטחון כזה היא כמו ללמוד ללכת מחדש. אבל בדיוק כמו תינוק שמתרגל צעד-אחרי-צעד, גם הם יכולים לחזק בהדרגה את השריר הזה, עד שהוא הופך לעמוד התווך של החיים החדשים שלהם.
אחת הדרכים שבהן אני עובד עם המטופלים על ביטחון עצמי היא דרך חשיפה מבוקרת לאתגרים ומשימות "מחוץ לאזור הנוחות". אני מעודד אותם לקחת על עצמם התנסויות חדשות, שדורשות מהם להפעיל כישורים שאולי שכחו שיש להם, או לגייס אומץ במקומות שבהם בעבר היו נסוגים. זה יכול להיות משהו פשוט כמו לצאת לקפה לבד בבית קפה חדש, לארח ארוחת ערב קטנה בבית, או להתנדב לארגן פרויקט בעבודה. מה שמאחד את כל ההתנסויות האלו היא החוויה של להעז, לצאת מהמוכר, ולהיווכח שיש בנו את הכוחות להתמודד ולהצליח, גם אם זה מלווה בחששות או בחוסר ודאות.
עם כל הצלחה קטנה, אני עוזר למטופלים לעצור, להעריך ולחגוג את הישגיהם. חשוב לי שהם ילמדו להכיר ביוזמה וברגעי האומץ שלהם, וירגישו גאווה בצמיחה האישית שהם עוברים. לפעמים נכתוב יחד רשימה של המשימות שעברו בהצלחה, או נבחר חפץ סמלי שיזכיר להם את תחושת המסוגלות שהתעוררה סביב אותה חוויה. הרעיון הוא שלאט לאט, המטופל יצבור מאגר של הוכחות מוחשיות לכוחות ולכישורים שלו – אוסף זיכרונות שישמש לו כעוגן של חוסן וביטחון בהמשך הדרך.
טקטיקה נוספת שמועילה רבות היא עבודה עם חקירה וערעור של אמונות שליליות ישנות. במהלך שנים של אגרנות והתמודדות עם קשיים, רבים מהמטופלים שלי פיתחו "תקליטים" פנימיים שמזינים תחושות של חוסר אונים, אשמה או חוסר ערך. הם אומרים לעצמם דברים כמו "אני לא מסוגל", "אני אף פעם לא אשתנה", או "אני לא ראוי לזה". חלק מהעבודה שלנו ביחד היא לאתר את המחשבות המגבילות האלו, לבחון אותן באור של אמת ולאתגר אותן עם נרטיבים חלופיים. אנחנו בודקים מה הראיות שמפריכות את האמונות השליליות, מתרגלים לזהות הצלחות והישגים, ובונים שפה פנימית חדשה שמאמינה בשינוי ובהתפתחות.
מרכיב משמעותי נוסף בחיזוק הביטחון העצמי הוא למידה ותרגול של אסרטיביות בריאה. אני מלמד את המטופלים שלי איך לבטא את רצונותיהם ואת צרכיהם בצורה ישירה ומכבדת, גם במצבים מאתגרים. הם לומדים "להגיד לא" כשהם מרגישים לחץ לבצע התנהגויות שליליות, להציב גבולות בריאים עם אחרים, ולדרוש בנחישות את התמיכה והמשאבים שדרושים להם כדי להחלים. בהדרגה, המטופלים שלי מגלים שיש להם את הזכות והיכולת לעצב את חייהם על פי צו מצפונם ושיקול דעתם, ושהם לא חייבים להיות נתונים לחסדי החרדות או הדחפים שלהם.
כמובן, בתהליך בניית הביטחון העצמי חשוב מאוד גם להעניק למטופלים מרחב בטוח להיות פגיעים, לטעות, להסתפק ולהתלבט. אני תמיד מזכיר להם שלהיות "בטוח בעצמך" זה לא אומר להיות מושלם, להרגיש נהדר כל הזמן או לדעת תשובות לכל דבר. זה אומר לאהוב ולקבל את עצמך כמו שאתה, על חולשות וחוזקות כאחד. זה אומר לסמוך על עצמך ועל יכולת ההתמודדות שלך, גם כשקשה ומבלבל. ומעל הכל – זה אומר להאמין שאתה ראוי לחיים טובים ומספקים, וראוי להשקיע את המאמץ כדי לייצר אותם.
כשאני צופה במטופלים שלי הולכים ומתמלאים בביטחון עצמי לאורך התהליך, אני רואה שינוי עמוק בכל מהותם. הם נעמדים קצת יותר זקוף, מביטים קצת יותר ישר, מרשים לעצמם ליזום, לקחת סיכונים ולחלום בגדול יותר. הם כבר לא זקוקים להגנה ולחיזוק ממאות חפצים שמקיפים אותם, כי מצאו את המקור האמיתי לביטחון בתוכם פנימה. ועם האמונה הזו, הם יכולים להגשים כל מטרה, להתגבר על כל מכשול ולפרוח בדיוק כפי שתמיד התכוונו. זו המתנה האמיתית של עבודה על ביטחון עצמי – זה הופך אותך למגדלור של עצמך, וזו נקודת פתיחה אדירה לחיים חדשים.
בהמשך הפרק, נדבר על היבט מרכזי נוסף בדרך לרווחה נפשית וגופנית מיטבית – הטמעת הרגלי שינה, תזונה ואורח חיים מאוזנים. נראה כיצד שינויים הדרגתיים, שמביאים להרגשה יציבה יותר בגוף ובנפש, יכולים ליצור קרקע פורייה להחלמה מאגרנות ולשגשוג בכל תחומי החיים. אז בואו נצלול פנימה, ונראה איך אנחנו יכולים לתמוך בעצמנו מבפנים ומבחוץ כאחד, צעד אחר צעד.