סקירת סוגי הפסולת הנאגרת על ידי אגרנים כפייתיים

אילו סוגי פסולת אוספים אגרנים? 

אגרנות כפייתית היא הפרעה נפשית הקיימת ברמות שונות אצל אנשים שונים, אשר הסובלים ממנה נוטים לאסוף בצורה בלתי נשלטת (ויש לציין, שנראית להם, הרבה מאוד פעמים, טבעית לחלוטין) חפצים רבים. בין היתר חפצים אשר אין להם שימוש או שאינם ניתנים לשחזור ותיקון, חפצים שאין בהם צורך לאף אחד וקניות רבות הרבה מעבר לנדרש, כאשר הם הולכים לסופר. אגירה של מוצרי מזון וקופסאות שימורים הרבה מאוד זמן לאחר תאריך התפוגה על גבם ועוד חפצים כאלה ואחרים, בהמשך נסקור את כל סוגי הפסולת והחפצים הנאגרים על ידי אנשים הסובלים מסימפטום אגרנות כפייתית.

למה סימפטום?

סימפטום, כי אגרנות כפייתית לרוב היא רק מאפיין ודרך אחת להביא לידי ביטוי את הצורך העמוק והסבוך יותר להאחז בדברים. כשאדם בא מרקע קשה, מבית רעוע או משפחה לא מתפקדת, ממשפחה שאף פעם לא היה בה מספיק כסף או מספיק אוכל, הוא מרגיש צורך להאחז בדברים כי "אולי מחר לא יהיה". זו לא הסיבה היחידה כמובן אבל זו אחת הסיבות הבולטות, ניתן לראות לדוגמא ניצולי שואה רבים שמכיוון שבתקופת השואה לא היה אוכל ומים ובסיס קיומי, שלא לדבר על כל שאר הדברים שהם בגדר מותרות, הפכו לאגרנים כפייתיים, מהאגרנים הגדולים ביותר שניתן למצוא. כולנו כילדים סובלים מחרדת נטישה, בשלב כזה או אחר וברמה כזו או אחרת. כאשר מצב זה משתלב יחד עם ילדות קשה, סכסוך בין ההורים או קשיים כאלה ואחרים, עלול להתפתח הצורך להאחז בדברים, כשתחושת נטישה וחוסר אחיזה במציאות פוקדת אותם. ובעקבות כך נוצרת אגרנות כפייתית

סוגים שונים של אגרנים

ישנם סוגים שונים של אגרנים ואנו נעבור עליהם בקצרה

  • אגרנים שמפחדים ממה שיקרה אם יזרקו דברים, אמונות תפלות וכו'
  • אגרנים שמסרבים להתגבר או להשתחרר מעברם, מפחדים להשאיר דברים מאחור
  • אגרנים המאמינים שיום אחד הם יצטרכו חפץ מסויים ואם לא יהיה ברשותם יגיעו למצוקה
  • אגרנים שאוגרים על מנת שלאחרים יהיו את החפצים שהם צריכים (אחריות כלפי האחר)

כמובן שישנם עוד סוגים רבים שונים ומגוונים, אבל זו דוגמא קטנה לסוגי האגרנים והסיבה או לפחות הצורך אותו ממלאת אגרנות כפייתית אצלהם.

סקירת הפסולת הנאגרת

אגרנות כפייתית תגרום לאנשים הרבה מאוד פעמים לאסוף חפצים שונים ומשונים, בעיני אחרים בעיקר. הנה סקירה קצרה של פריטים ופסולת אותם אוספים אספנים כפייתיים :

  • חפצים בהם אין לאף אחד צורך או שימוש, כמו רהיטים ישנים ושבורים, מכשירים חשמל מקולקלים ועוד.
  • מוצרי מזון, בעיקר קופסאות שימורים ומוצרים עמידים (הנשמרים גם שנים רבים לאחר תאריך תפוגתם)
  • עיתונים, ניירות, מגזינים וחוברות חסרות שימוש לחלוטין
  • בקבוקי פלסטיק, קרטוני ג'אנק פוד ואוכל, שקיות, מוצרי ניקוי (יש אגרנים הקונים כמות אדירה של נייר טואלט, רק שלא יתקעו בלי)

ישנם אגרנים הנוטים לאסוף ולשמור חפצים מהילדות, גם אם הם אינם בעלי ערך כלשהו, לפחות למראית עין, או עשויים לשמש ילדים אחרים בצורה טובה יותר.

הסכנה באגרנות כפייתית

אגרנות כפייתית מביאה אנשים לאסוף מגוון רחב של פריטים, החל מפריטים ורהיטים לא שימושיים, עיתונים ומגזינים שאיש לא צריך ועד רמה של זבל מהרחובות. דבר זה עלול לגרום למחלות וליקויים בריאותיים באגרן הכפייתי או בבני משפחתו הגרים איתו בבית. ישנם אגרנים האוספים קרטונים ואריזות של ג'אנק פוד ולא זורקים כמעט לעולם, קרטוני פיצות, קופסאות אוכל סיני, עטיפות המבורגרים, קטשופ מיונז ועוד. ישנם אגרנים האוספים קערות, צלחות וכלי סכו"ם לאחר שאכלו בהם ולא שוטפים אותם בכלל.

רק מכניסים לאיזה ארון או מניחים על הרצפה ושם אוספים את זה. הצטברות של חיידקים במקרים כמו אלו, היא אפשרית במידה רבה מאוד ועלולה להזיק לבריאות. דבר נוסף שעלול להזיק הוא ערימות החפצים אשר מונחות בכל פינה בביתם של אגרנים כפייתיים. אגרנות כפייתית מגיעה לעתים לידי מצב שבו אין שום דרך לעבור בחללי הבית. כאשר קרטונים, רהיטים ישנים וחפצים כאלה ואחרים מונחים בכל פינה, תופסים אפילו את הכיסאות, הספות והכורסאות בבית. ולפעמים גם את המיטות. הסכנה במקרה זה היא של מעידה ונפילה בגלל חפץ בולט או חוסר המקום להתנייד. הסכנה היותר גדולה היא נפילה על ערימות של חפצים, שמי יודע מה יש בהם ואיזה נזק עלולים לגרום. בין אם מדובר בחפצים חדים, חלודים, או סתם בולטים ומסוכנים.

איך מטפלים בזה?

הטיפול בבעיית אגרנות כפייתית כולל שילוב של טיפול פסיכולוגי התנהגותי יחד עם פינוי הדרגתי של כל הפסולת והחפצים אשר הצטברו בביתו של האגרן. בשלב הראשון יש להגיע יחד עם האגרן להבנה לגבי הסיבה שבגינה עולה הצורך שלו לצבור עוד ועוד, יחד עם הפחד לא להפטר מהם מן הצד השני. השלב השני בטיפול יהיה הגעה להסכמות והבנות לגבי אופי הטיפול, כמות החפצים שניתן יהיה לפנות בשלב הראשוני מביתו והמשך תוכנית הטיפול. יחד עם המטפל יוצרים קשר עם חברה לפינוי בתים. הרבה חברות מתמחות בעבודת פינוי חפצים מביתם של אגרנים כפייתיים ומבינות את הצורך העמוק והאמיתי של האדם לשמור על חפציו.

לכן אנשי החברה יחד עם המטפל והמטופל יושבים ביחד ומבצעים מיון קפדני לדברים, דנים ביניהם ומגיעים להסכמות והבנות לגבי מה ניתן לזרוק בשלב הזה ומה להשאיר, אולי עד לשלב הבא. במידה והדבר נעשה בעדינות, חברת הפינוי מלאת התחשבות והמטפל נמצא לצידו של האגרן לאורך כל התהליך, נחסכים הקושי והטראומה מן האגרן ובעקבות כך יובילו לרוב לפינוי שני ושלישי מוצלחים יותר. תוך כדי הפינוי ועל מנת שלא לאגור חפצים פעם נוספת, עובר האגרן טיפול פסיכולוגי מעמיק, המנסה לבחון ולגעת בדיוק בנקודות בעברו שגרמו לו לחוש צורך באחיזה במציאות. העבודה תתמקד פעמים רבות בחיזוק הבטחון והערך העצמי של האגרן ובהפסקת הגדרתו, אפילו בעיני עצמו – כ"אגרן".



אל תתאמצו

לחצו לחיוג מהיר

התחל שיחה
צריכים עזרה?
שלום,
איך אוכל לעזור לך?
התקשרו עכשיו דילוג לתוכן