אגרנות אובססיבית – מהי?
האגרנות הכפייתית היא הפרעה התנהגותית הגורמת סבל רב – גם לסובל ממנה וגם לסובבים אותו. הפרעה זו נוטה להחמיר עם השנים ובמקרים רבים מובילה לנתק סביבתי מוחלט בין האדם לסביבה החיצונית. אגרנים כפייתיים לרוב לא מכירים בבעיה שלהם ורק כאשר האגרנות מתחילה לפגוע בסובבים של אותם, הדבר מוביל להעלאת הנושא מעל פני השטח ולחיפוש טיפול מתאים. בנוסף, אגרנות כפייתית לרוב מלווה בבעיות נפשיות אחרות, כגון: דיכאון, חרדה חברתית, הפרעה דו קוטבית, בעיית שליטה עצמית ועוד'.
אגרנות אובססיבית כפייתית היא ביטוי של OCD ההופך כל הלוקה בו לאספן חפצים אובססיבי. אגרן כפייתית יחוש חובה גדולה לאסוף את החפצים אשר חש כי זקוק להם, או כי אחרים זקוקים להם או יזדקקו להם בעתיד ולכן מחובתו לאספם. המצב נהיה בלתי נסבל מאחר ואגרנים כפייתיים מאבדים את היכולת להיפטר מחפצים או להשליך דברים לפח האשפה והדבר גורם לכך שביתם גדוש עד אפס מקום בחפצים מיותרים משלל סוגים, דבר המהווה סכנה ברורה הן לגופם ובריאותם של הגרים בבית והן סכנת שריפה שעשויה לפגוע בסביבה.
הדחף לאגור
הדחף לאגור מתחיל לרוב כבר בתקופת הילדות או ההתבגרות אך לרוב ההחמרה מתחילה בבגרות.
הסיבות לאגרנות הכפייתית הן רבות ומגוונות: החל מטראומות נפשיות שעבר האדם ועד לגנטיקה. לרוב האגירה של החפצים נובעת יותר מהפחד לזרוק חפץ כלשהו מאשר בצורך לשמור עליו. כאשר אנשים הסובלים מאגירה כפייתית חושבים על זריקת פריט מסוים, הדבר גורם להם להרגיש חרדה רבה. לכן, האגרנים הכפייתיים שומרים על הפריטים על מנת למנוע מעצמם את החרדה הצפויה. אגרנים רבים פוחדים לטעות בהחלטה על שמירה או זריקת חפץ מסוים ולכן הם שומרים הכל. פעמים רבות החפצים נלקחים מהרחוב באמונה שיהיה בהם צורך בהמשך.
הסימפטומים המאפיינים אגרנות כפייתית כוללים:
- איסוף ושמירת חפצים חסרי ערך שאינן ניתנים לשימוש או תיקון.
- קניית מצרכים בכמות מוגזמת, מעבר לכמות הנדרשת.
- קניית כמויות גדולות של חפצים שימושיים ואחסונם לשימוש מאוחר יותר, מבלי להשתמש בהם בפועל.
- הוצאת חפצים מפח האשפה ושמירתם בבית.
- קושי לזרוק חפצים מפחד שיתבררו כחשובים.
- שמירת כמויות גדולות של עיתונים, מגזינים, דואר זבל וכדומה.
- עריכת רשימות רבות ושמירתן גם כשכבר אינן נחוצות.
- שמירת כמויות גדולות של חפצים שונים במטרה שאחרים ישתמשו בהם או למחזור עתידי.