חבר/ה אגרן?
אגרנות כפייתית – "אמור לי מי הם חבריך ואומר לך מי אתה" טוען המשפט המוכר והידוע, אך מה קורה במקרים בהם החבר/ה הטוב/ה שלכם סובל מאגרנות כפייתית? כיצד מתמודדים? למי פונים וכיצד תוכלו לסייע לו להתמודד עם הבעיה? על כך ועוד בכתבה שלפניכם.
אגרנות כפייתית הינה תופעה רחבה וברוב המקרים היא איננה מוצגת באופן הראוי בתקשורת. מימדי התופעה הולכים וגדלים משנה לשנה, כאשר כל אחד ואחת מאיתנו מכיר לוודאי חבר/מכר/בן משפחה הסובל ומתמודד עם הבעיה. תופעת האגרנות הכפייתית מטבעה, גורמת לאנשים הסובלים ממנה לתחושות בושה לנוכח מצבם האובססיבי ולכן ברוב המקרים הם מחליטים בשלב כזה או אחר לנתק את כל קשריהם האישיים והחברתיים. במידה וגם אתם מחזיקים בקשרי חברות עם אדם הסובל מאגרנות כפייתית, ההמלצה הראשונה שלנו אליכם היא להימנע בכל דרך אפשרית מניתוק הקשר הרציף עם חבריכם, גם במקרים בהם הוא דורש זאת מכם.
חשוב להבהיר שאדם הסובל מאגרנות כפייתית, מתמודד עם תחושות אשם ובושה בנוגע למצבו, וזאת הסיבה העיקרית בגינה הוא מחליט בשלב כזה או אחר לנתק את קשריו האישיים עם סביבתו הקרובה והרחוקה כאחד. ברוב המקרים, האגרן הכפייתי יכחיש בכל תוקף את היותו סובל מהבעיה והוא יתרץ בפניכם את פעולות האיסוף והאגירה באמתלות שונות שאין להן קשר ממשי לבעיה וממידיה.
אגרנות כפייתית, כיצד מתמודדים עם חבר/ה אגרנים כפייתיים?
כפי שציינו לעיל, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא פשוט להחליט שאתם לא מוותרים על קשרי החברות שלכם וממשיכים להיות איתו בקשר בכל תנאי ובכל מצב. כמו כן, חשוב שתסבירו לו את החלטתכם ובכך למעשה אתם מגלים אמפתיה למצבו ומודיעים לו שאתם מקבלים אותו כמו שהוא –גם אם הוא ישנה את הרגליו וגם אם לא.
במקביל, אנו ממליצים לכם להיחשף להשלכות השונות הקשורות לפעולות איסוף ואגירה אובססיביות של חפצים ופריטי תכולה, ולהציג בפני החבר נתונים מספריים אודות מימדי הבעיה והשלכותיה על בריאותו. כמו כן, אנו ממליצים לכם לנסות לשכנע את החבר להגיע יחד איתכם למפגשי קבוצות תמיכה של אגרנים כפייתיים. קבוצות אלו מתקיימות כיום בכל רחבי הארץ לנוכח מימדי התופעה ההולכים ומתרחבים משנה לשנה. ככל שתגלו מעורבות גדולה יותר ורציפה יותר בחייו של חבריכם, כך תוכלו לנסות לדבר אל ליבו ולשכנע אותו לבצע פינוי מקצועי של תכולת האגרנות במלואה או בחלקה משטח הדירה בה הוא מתגורר.