אגירה כפייתית

פעולה כפייתית היא כל פעולה שאנו מבצעים אותה בצורה אובססיבית, בלתי נשלטת. ישנו סט שלם של בעיות נפשיות הקשורות באובססיה כמו אובססיה להביט בשעון, אובססיה לבדוק שנעלנו אחרינו את הדלת, אובססיה לאכילה וכדומה. אחת הבעיות הפחות מוכרות היא אגירה כפייתית. אגירה כפייתית היא למעשה מצב שבו האגרן הכפייתי מרגיש צורך בלתי נשלט לאסוף חפצים, פריטים ופסולת ולאגור אותם בביתו הפרטי. החפצים שאוסף האגרן הכפייתי אינם מיועדים לשמש אותו לשום צורך, הם פשוט נאספים ונאגרים בביתו בערימות ערימות. הצורך היחיד שהחפצים האלה ממלאים הוא הצורך בבטחון. כאשר האדם אוסף חפצים הם מעניקים לו בטחון שכולנו למעשה צריכים, רק שהאגרן הכפייתי משיג אותו בצורה קצת אחרת. אגרן כפייתי אינו בורר בין החפצים שהוא אוסף. הוא יכול לאסוף צנצנות ריבה משומשות, שקיות מלוכלכות, ניירת מכל מיני סוגים, חפצי מתכת סתמיים, מכשירי חשמל שבורים ומקולקלים, חפצי פלסטיק שבורים וישנים, צעצועים, בובות בלויות, בדים ובגדים בלויים, חלקי פריטי ריהוט וכן הלאה. אין קו מסויים שמגדיר את החפצים שיאגרו, ולמעשה כל חפץ שהאגרן הכפייתי מוצא הוא חפץ טוב למטרתו בדיוק כמו כל שאר החפצים.

אגרנים כפייתיים הם אנשים שאתם יכולים לפגוש ברחוב ולא לדעת כלל שהם כאלה. הם יכולים לשבת לידכם באוטובוס, הם יכולים לעמוד לפניכם בתור בסופר והם יכולים לשבת במשרד השכן שלכם בעבודה. המשרד שלהם אולי יהיה טיפה יותר עמוס ממשרדים אחרים, אבל לא תוכלו להעריך שמדובר פה באגרן כפייתי. אגרנים כפייתיים יכולים גם לקיים חיי משפחה. בשלבים מסויימים של החיים הם יכולים להפעיל מאמץ עילאי על מנת לדכא את הצורך הבלתי נשלט שלהם לאסוף חפצים, רק כדי להשיג מטרות אחרות בחיים כמו למשל מציאת בן או בת זוג והקמת משפחה. רק כאשר האגרן הכפייתי מקים את משפחתו, ומרגיש שהגיע אל המנוחה והנחלה, או אז הוא מתחיל לחזור לסורו במלוא העוז. במצב זה אפשר למצוא משפחות שלמות הכלואות בתוך בתים עמוסי פסולת, ללא יכולת להפסיק את הטירוף. משפחות שלמות, עם ילדים קטנים הנמצאים בשלבי צמיחה וחינוך, מצויות בתוך מצבים בלתי אפשריים בהם בן המשפחה האגרן הכפייתי פשוט אינו מסוגל להפסיק את האובססיה שלו, והופך את הבית למזבלה אחת גדולה.

במצב זה כמובן שאי אפשר לשרוד הרבה זמן, והדבר העיקרי שצריך לעשות הוא פינוי הבית מכל החפצים שנערמו בו. הקריאה לעזרה יכולה להגיע מבני המשפחה הפונים לרשויות הרווחה בקריאה לעזרה, או באמצעות הילדים המזכירים את מצבם בבית הספר, או אולי גם על ידי השכנים המתלוננים בפני הרשויות על מפגעי ריח חריפים המגיעים מכיוון אותו הבית. מרגע שהרשויות מעורבות במקרה, הפינוי של הדירה הוא רק עניין של זמן. בשלב ראשון יפעלו הרשויות לבצע את הפינוי בדרכי נועם, בצורה של שיתוף פעולה עם האגרן הכפייתי ומרצון לבצע את התהליך כחלק מטיפול ארוך טווח באגרן הכפייתי. יחד עם זאת, אם לא יתאפשר לקיים את הפינוי מרצון, יפעלו הרשויות לפינוי הדירה בכוח, ולכן תהליך פינוי בית של אגרן כפייתי הוא תהליך שחשוב לבצע אותו נכון ובסבלנות על מנת שיצליח. לשם כך, מעורבים מספר אנשי מקצוע הפועלים כולם לטובת הצלחת התהליך. זה מתחיל בפסיכולוג המקיים סדרת פגישות עם האגרן הכפייתי ומכין אותו ברמה התודעתית לקראת פינוי החפצים שלו מהדירה. צריך להבין שעבור האגרן הכפייתי כל חפץ שנאגר על ידו הוא חפץ יקר ערך ולא חשוב אם מדובר בקופסת שימורים של טונה, או בפחית מיץ משומשת. עבורו, הפרידה מאותה קופסת שימורים היא כמו הפרידה מאלבום תמונות משפחתי עבורנו.

במהלך הטיפול הפסיכולוגי נקבע יום הפינוי. יום הפינוי מתבצע בשיתוף פעולה של מספר גורמים ביניהם הפסיכולוג עצמו שנוכח ביום הפינוי, רשויות הרווחה שמתאמות את כל תהליך הפינוי, וכמובן חברת הפינוי שמבצעת את הפינוי בפועל. צוות פינוי דירה עוסק בתחום של פינוי חללים ונכסים מזה שנים רבות ומבצע בכל שנה מאות פינויים של דירות, בתים, מחסנים, מקלטים, מפעלים, בתי עסק, משרדים, בתי ספר, בתי מלון, גני ילדים, חצרות, פסולת סביבתית וגם בתים של אגרנים כפייתיים. פינוי דירה של אגרן כפייתי הוא תחום שבו חשוב מאוד שיהיה ניסיון, הבנה של הסיטואציה מצד צוות הפינוי, ויכולת שיתוף פעולה תוך רגישות מירבית ואמפתיה למצבו של האגרן הכפייתי. צוות פינוי דירה עובד מזה שנים עם שורה ארוכה של רשויות מקומיות בישראל בפינוי דירות של אגרנים כפייתיים. צוותי הפינוי עוברים הכשרה יסודית במהלכה הם מכירים את תהליך הפינוי, הגורמים המעורבים, וכן לומדים אודות הבעיה של אגירה כפייתית, הרגישויות שלה, הגורמים שלה והביטויים שלה בשטח. חשוב מאוד שחברי הצוות יפעלו בשיתוף פעולה מלא עם הפסיכולוג המלווה את התהליך ולא יבצעו מהלכים על דעת עצמם. כמו כן, חשוב שאנשי הצוות יביעו רגישות ואמפתיה גבוהות כלפי התהליך, וכלפי האגרן הכפייתי ובני משפחתו על מנת שלא להכשיל את התהליך.

במהלך תהליך הפינוי האגרן הכפייתי נמצא במצב של סטרס גבוה מאוד, וכל דבר שעלול לפגוע באמון שלו במערכת התומכת עלול לגרום לכשלון התהליך, ולהוביל בסופו של דבר לפינוי בכוח, מצב שאף אחד לא רוצה להגיע אליו. במסגרת תהליך הפינוי, הפסיכולוג למעשה מקיים תהליך של משא ומתן מתמשך אל מול האגרן הכפייתי. הפסיכולוג מנסה לקבל את הסכמתו של האגרן הכפייתי לגבי פינוי של אגפים שונים בבית, ורק כאשר מגיעים השניים להסכמה, נכנס צוות הפינוי לפעולה ומתחיל לפנות את האגף. גם במקרה זה, זוג עיניו של האגרן הכפייתי עוקבות באופן בלתי פוסק אחר הנעשה מתוך ניסיון למצוא חפצים שאין ברצונו לפנות. יכולים להיות מצבים בהם צוות הפינוי ישב ללא מעשה במשך מספר שעות, רק כדי לפנות ערימת פסולת אחת מיני רבות. תהליך פינוי דירה של אגרן כפייתי יכול להימשך יום אחד, והוא יכול להתפרש גם על פני שבועות רבים במהלכם עובר האגרן הכפייתי תהליך פסיכולוגי אישי של השלמה עם המצב.

כחברת פינוי מקצוענית הפועלת בשוק מזה שנים רבות, ומכירה היטב את התחום של פינוי דירות של אגרנים כפייתיים, אנו מבינים שפינוי מסוג זה הוא תהליך הרבה יותר פסיכולוגי מאשר פיזי. אנו כמובן דואגים להביא את הצוות המוכשר ביותר, כשהוא מצוייד באמצעי המיגון הנדרשים ובכל הציוד והמכשור הנדרשים לצורך הפינוי, אך אנו מבינים בסופו של דבר שהאלמנט הפסיכולוגי הוא האלמנט היותר דומיננטי בתהליך הפינוי, וזה לא משנה אם יש לנו מנופים ניידים, חליפות מגן ומסיכות אב"כ, אך אין לנו את הרגישות לתהליך. אנשי הצוות שלנו עוברים הכשרה מקיפה גם בהיבט הפסיכולוגי וגם בהיבט הפיזי. לאחר תהליך הפינוי אנשי הצוות שלנו יודעים לבצע גם תהליך של ניקוי יסודי של הדירה וחיטוי הדירה מפני כל הנגעים והמזיקים שהתפשטו בה במהלך השנים בהן הבית היה מלא בפסולת. באתר האינטרנט של החברה תוכלו למצוא פרטים נוספים אודות תהליך הפינוי, תוכלו לקרוא מאמרים מקצועיים ולהתרשם ממגוון היכולות שאנו מציעים ללקוחותינו במקרים דומים.

אל תתאמצו

לחצו לחיוג מהיר

התחל שיחה
צריכים עזרה?
שלום,
איך אוכל לעזור לך?
התקשרו עכשיו דילוג לתוכן